
Kupiłam (między innymi) pudełko z 8 małymi (30g) słoiczkami wielkości jak wyżej - o nazwie Mix orzechowy - aby spróbować co najbardziej mi zasmakuje. Zaczęłam od próbowania pasty kokosowej, bo przepadam za kokosem.
Zacznę od konsystencji. Pasta jest bardzo gęsta i twarda, do tego stopnia, że trzeba użyć naprawdę mocnej łyżeczki by się nie wygięła, a i taką nie da się wyjąć od razu całego kawałka pasty, czy np. nabrać pół łyżeczki. Raczej można poskrobać po wierzchu i małymi fragmentami ją jeść. O smarowaniu pastą chleba w takiej postaci nie ma mowy, to samo dotyczy naleśników itp. Jest na to oczywiście prosty sposób - włożyć pastę na chwilę do kuchenki mikrofalowej lub - jak ja to zrobiłam - ze słoiczkiem do gorącej wody. Wtedy jednak uzyskuje się konsystencję płynną. No ale idąc za przysłowiem: "dla chcącego - nic trudnego", można niewielkim trudem postarać się o odpowiednią konsystencję. Jednak trzeba to wziąć pod uwagę.
Jeśli chodzi o smak pasty, to jest lekko słodkawy i - jak to miąż kokosowy bez żadnego dodatku - nie jest bardzo dobra w smaku. Jest dobra ale nie powala. Dość mocno jest wyczuwalny tłuszcz, w taki sposób, że na pierwszym planie czuje się zarówno smak kokosa jak i tłuszczu kokosowego. Może z jakimś dodatkiem sam smak kokosa przebiłby się na pierwsze miejsce. No ale to jest właśnie pasta kokosowa ze składem 100% kokosa i taką właśnie kupujemy. Na stronie firmy Krukam jest informacja: "W odróżnieniu od oleju kokosowego [mus kokosowy] jest
bardziej zwarty, dzięki czemu jest świetnym dodatkiem do omletów, ciast
czy batonów. Sprawdza się też jako dodatek do smoothies, czy jako zdrowy
zamiennik śmietany, jako uwieńczenie deseru owocowego". I myślę, że to są właśnie najlepsze sposoby wykorzystania i użycia tej pasty.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Również akurat ta pasta mi nie podeszła, choć inne z Krukam, bardzo lubię. Fajnie, że mamy podobny gust! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń