środa, 14 października 2020

PASTA KOKOSOWA - KRUKAM


PASTA KOKOSOWA bez dodatku soli i cukru.
To pierwsza próbowana przez mnie pasta z większego zamówienia produktów tej firmy i...


Kupiłam (między innymi) pudełko z 8 małymi (30g) słoiczkami wielkości jak wyżej - o nazwie Mix orzechowy - aby spróbować co najbardziej mi zasmakuje. Zaczęłam od próbowania pasty kokosowej, bo przepadam za kokosem. 

Zacznę od konsystencji. Pasta jest bardzo gęsta i twarda, do tego stopnia, że trzeba użyć naprawdę mocnej łyżeczki by się nie wygięła, a i taką nie da się wyjąć od razu całego kawałka pasty, czy np. nabrać pół łyżeczki. Raczej można poskrobać po wierzchu i małymi fragmentami ją jeść. O smarowaniu pastą chleba w takiej postaci nie ma mowy, to samo dotyczy naleśników itp. Jest na to oczywiście prosty sposób - włożyć pastę na chwilę do kuchenki mikrofalowej lub - jak ja to zrobiłam - ze słoiczkiem do gorącej wody. Wtedy jednak uzyskuje się konsystencję płynną. No ale idąc za przysłowiem: "dla chcącego - nic trudnego", można niewielkim trudem postarać się o odpowiednią konsystencję. Jednak trzeba to wziąć pod uwagę.

Jeśli chodzi o smak pasty, to jest lekko słodkawy i - jak to miąż kokosowy bez żadnego dodatku - nie jest bardzo dobra w smaku. Jest dobra ale nie powala. Dość mocno jest wyczuwalny tłuszcz, w taki sposób, że na pierwszym planie czuje się zarówno smak kokosa jak i tłuszczu kokosowego. Może z jakimś dodatkiem sam smak kokosa przebiłby się na pierwsze miejsce. No ale to jest właśnie pasta kokosowa ze składem 100% kokosa i taką właśnie kupujemy. Na stronie firmy Krukam jest informacja: "W odróżnieniu od oleju kokosowego [mus kokosowy] jest bardziej zwarty, dzięki czemu jest świetnym dodatkiem do omletów, ciast czy batonów. Sprawdza się też jako dodatek do smoothies, czy jako zdrowy zamiennik śmietany, jako uwieńczenie deseru owocowego". I myślę, że to są właśnie najlepsze sposoby wykorzystania i użycia tej pasty.


Podsumowując:
* Pasta o gęstej i twardej strukturze. Nie nadaje się do smarowania. Można roztopić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
* Smak jest dokładnie taki jak smak wiórków kokosowych czy zmielonego miąższu kokosa. Na pierwszym planie jest zarówno smak kokosa jak i tłuszczu kokosowego, który jest wyraźnie wyczuwalny. Tak więc ostatecznie smak jest między średnim a dobrym, ale nie jest to nic szczególnego.
* Ma doskonały skład czyli jeden składnik : 100% kokosa.

Moja ocena: 5 na 10
Cena: 29,99 zł za 8 słoiczków różnych past czyli 3,75 za ten słoiczek.
Czy kupię znowu: Nie
Czy komuś polecę: Raczej nie choć zależy do czego.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Wartość energetyczna 2849 kJ / 691 kcal na 100g.
Skład 100% mielonego miąższu kokosa.
Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone) 67 g (63g);  
Węglowodany 9,1g w tym cukry 0 g;
 Białko 6,1 g; 
Błonnik 15g; 
Sól 0,04g; 
 

1 komentarz:

  1. Również akurat ta pasta mi nie podeszła, choć inne z Krukam, bardzo lubię. Fajnie, że mamy podobny gust! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

RESSES- PEANUT BUTTER - MASŁO ORZECHOWE creamy.

Masło orzechowe REESE'S creamy Bardzo dobre masło, inne od wszystkich maseł dostępnych w Polsce, zarówno co do konsystencji, ceny jak i...