niedziela, 31 stycznia 2021

FELIX - PEANUT POWER - MASŁO ORZECHOWE z kawałkami orzechów - kolejna odsłona

Masło orzechowe FELIX z dodatkiem trzcinowego cukru i soli morskiej, z kawałkami orzeszków. Na blogu była już recenzja podobnego masła tej firmy z białym cukrem i zwykłą solą i zawartością 89 % orzeszków - tutaj 90%). 

I według mnie jest różnica na niekorzyść.

 

Masło Felixa było kiedyś moim ulubionym. Byłam od niego uzależniona. Kupiłam je znowu i uzależnienie przeszło... Może to także dlatego, że poznałam w międzyczasie tyle innych maseł, a jednak wydaje mi się, że tamten smak pamiętam. Miało dla mnie nieco podobieństwa do masła Reese's. Słodycz i sól podbijały smak orzeszków. Teraz...

Masło ma teraz inny skład. Na pewno lepszy. Jest więcej białka, mniej tłuszczu i węglowodanów. 

Jednak skład nie jest doskonały, więc jeśli komuś zależy na składzie, to go nie kupi; a smak jest dużo gorszy, więc jeśli np. mi zależy na smaku, także już do niego nie wrócę. Jest teraz dużo lepszych smakowo maseł i dużo lepszych bez soli i cukru czy oleju palmowego w składzie.

Konsystencja jest teraz nieco mniej kremowa, masło jest troszkę gęstsze. Nie rozsmaruje się już tak dobrze na wszystkim. Ale  nadal dobrze można sobie poradzić oprócz może smarowania na puszystych biszkoptach czy pączkach, czy na delikatnym tostowym chlebie.

Zapach jest przyjemny, ale nic specjalnego i niestety podobnie jest ze smakiem. Nie ma już tego 'nieba w gębie', tego uzależniającego smaku, tego podbicia smaku orzechów. Smak jak dla mnie przeciętny. Orzechy jakby dodatkowo zemdlone i przygaszone. Czuć mniej słodyczy i soli niż wcześniej. Ale wtedy nie tyle dominowała słodycz, co ona była tam po coś! Wzmacniała smak orzechów i sprawiała, że masełko stawało się tzw. moreish.



 
Podsumowując:
* Cena przystępna. Niższa niż pamiętam.
* Smak średni, raczej mdły i smak orzechów nie tak mocno podbity jak kiedyś - lekko słodki ale również słony. Jakby przygaszony.
* Na tyle słodkie samo w sobie, że nie potrzeba dodawać dżemu dla wzbogacenia smaku.
* Konsystencja i proporcje orzechów i kremu dobre, nadaje się zarówno do jedzenia łyżeczką jak i smarowania chleba, naleśników itd. Nie będzie łatwo rozsmarować na biszkopcie itp.
* W porównaniu z poprzednią wersją tego masła, to ma lepszy skład. Sporo więcej białka, mniej tłuszczu i węglowodanów. Ale jednak są. I znowu w porównaniu z poprzednią wersją ma słabszy smak. Lepiej więc kupić masło z prawdziwie dobrym składem, albo z prawdziwie dobrym smakiem.



Moja ocena: 6 lub może 5 na 10
Cena: około 10,59 zl w Carrefour za 350g.
Czy kupię znowu: Nie
Czy komuś polecę: Nie

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Wartość energetyczna 2547 kJ - 615 kcal na 100g.
Skład: orzeszki ziemne (92%), oleje roślinne (arachidowy, palmowy), cukier trzcinowy, sól morska.
 
 Tłuszcz: 50 g; w tym kwasy tłuszcz. nasycone 9,6 g;  
Węglowodany: 13 g; w tym cukry 9,1 g;  
Białko: 24 g
Błonnik: 8,1% 
Sól: 0,9g

Może zawierać inne orzechy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

RESSES- PEANUT BUTTER - MASŁO ORZECHOWE creamy.

Masło orzechowe REESE'S creamy Bardzo dobre masło, inne od wszystkich maseł dostępnych w Polsce, zarówno co do konsystencji, ceny jak i...