niedziela, 31 stycznia 2021

PASTA ORZECHOWA Z CZEKOLADĄ DESEROWĄ - Krukam

 


Pasta orzechowa z czekoladą deserową od Krukam - kolejny mój ideał masła orzechowego. Druga najlepsza od Krukam (razem z tą ze słonym karmelem oraz z białą czekoladą i kokosem).

 
 

Jak widać, pasta zawiera 15 % czekolady deserowej. Mimo to wydała mi lekko bardziej słodka niż ta z mleczną czekoladą, ale to chyba nie w ilości słodyczy jest tajemnica, ale w lepszej harmonii orzechów z czekoladą deserową. To połączenie jest tak dobre! Jest naprawdę doskonałe. Przez to pasta jest uzależniająca, a życie piękne, bo czeka się na następny dzień by móc zjeść kolejną porcję :) .

Pasta jest gęsta. Idealnie gęsta. Da się ją rozsmarować na wszystkim, może oprócz puszystego pączka (jak widzicie ja dodaję masło orzechowe do wszystkiego). Nie zawiera kawałków czekolady, jest ona wymieszana z pastą. Jest zachowana i odkryta przez Krukam jakaś doskonała proporcja, dzięki której czekolada nie gasi, a podkreśla smak orzechów. Podnosi ten smak na jakiś niebiański poziom. Może skład nie, ale smak jest doskonały. Rozpływa się w ustach i smak chciałoby się zachować w ustach jak najdłużej. Ja przekładam sobie do małych słoiczków, bo inaczej bym się nie opanowała i zjadłabym cały słoik na raz.


Słodycz jest wyraźnie wyczuwalna. W składzie jest cukier. Według mnie dodatek cukru podnosi wartość smakową masła. Ale tu jest coś więcej niż cukier. Jest jakieś szaleństwo dobrego smaku orzechów. Jeżeli komuś cukier w składzie nie przeszkadza (choćby czasami), to naprawdę polecam spróbować. Doskonały zamiennik tortu urodzinowego :), albo dodatek do niego. Cudowna polewa na mało słodki sernik, dodatek do naleśników, a także na chleb, tosta czy bułkę. Do niesłodkiej owsianki itd.





Podsumowując:
* Pasta o gęstej strukturze. Posmarujecie pankejka, tosta, bułkę maślaną, ale nie puszystego pączka. Zrobicie doskonałą polewę na mało słodki sernik.
* Po otwarciu rozlega się zapach orzechów w jakiejś niebiańskiej chmurce czekolady.
* Smak doskonale zharmonizowany: orzechy na pierwszym planie, a ich smak podbity nutą deserowej czekolady. Nie spotkałam się w równie dobrym sposobem podbicia smaku masła orzechowego. Jest w składzie cukier, ale dla tego smaku warto. Można podjadać łyżeczką, dodawać do różnych potraw i produktów. Jak dla mnie i do kurczaka, tosta i niesłodkiego naleśnika czy niesłodkiej owsianki, jak i jak dodatek do tortu czy innych ciast, może do tarty czy jako polewę na sernik a'la nowojorski.

Moja ocena: 10 na 10
Cena: 13,99 zł (choć np. dziś jest promocja i kosztują 11,19 zł)
Czy kupię znowu: Tak
Czy komuś polecę: Na pewno

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Wartość energetyczna 2346kJ / 558kcal na 100g.
Skład: pasta z orzechów arachidowych 85%, Miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy, emulgator E476. Może zawierać mleko.
 
Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone) 44,6 g (8,4 g);  
Węglowodany 23,2 g w tym cukry 11,8 g;
 Białko 22,6 g; 
Błonnik 7,4 g; 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

RESSES- PEANUT BUTTER - MASŁO ORZECHOWE creamy.

Masło orzechowe REESE'S creamy Bardzo dobre masło, inne od wszystkich maseł dostępnych w Polsce, zarówno co do konsystencji, ceny jak i...