piątek, 6 listopada 2020

PASTA ORZECHOWA ZE SŁONYM KARMELEM - Krukam

 

 
Recenzja pasty orzechowej ze słonym karmelem (czyli o tym jak smakuje harmonia doskonała :)) z ostatniego mojego odkrycia czyli firmy Krukam.
 
 
 

Tym razem pasta Krukam z dodatkiem i soli i cukru - pierwsza, którą jem, bo wszystkie inne były bez tych składników. Pierwsza, ale ... na pewno nie ostatnia!
W ogóle to pierwsze masło ze słonym karmelem, jakie próbuję. A ile ja już spróbowałam maseł orzechowych...! 
Zawartość słoika 300g przełożyłam sobie do 8 małych słoiczków, by nie pożreć całości od razu.
Pasta ta jest gęsta. Do tego stopnia, że jak widać na zdjęciach poniżej, po 12 godzinach od  przełożenia, masło nie rozlało się, nie zmieniło swego ułożenia. Być może masło Skippy i Reese's zachowało by się tak samo, choć struktura tych dwóch jest dużo lżejsza przy okazji. To masło jest zbite i gęste. Prawdopodobnie dodanie karmelu to powoduje. Trudne do rozsmarowania na miękkiej bułce czy pączku, ale na chlebie już można je rozsmarować. Pachnie orzechami i karmelem, choć zapach nie jest bardzo silny.
 
 
 
A smak...smak jest niebiański. Naprawdę jest pyszne. Zdecydowanie orzechowe. Czuć sól, na pewno, ale nie dominuje ona, nie drażni i nie tłumi pozostałych smaków - jak w maśle orzechowym Mister choc z Lidla. Czuć również słodycz karmelu, ale bardziej dominuje smak karmelu niż słodycz.
Wszystkie smaki cudownie się łączą i tworzą bardzo przyjemną całość, którą można pochłaniać łyżeczką. Także dobrze, że przełożyłam ją do małych słoiczków :).
Bardzo dobrze będzie pasowała do wszystkiego, do czego pasuje masło orzechowe (czyli do wszystkiego :)), do słonych i do słodkich produktów. Do kurczaka, pączka czy drożdzówki, do bułki mlecznej czy do pizzy, do owsianki itd.


Podsumowując:
* Pasta o gęstej i zbitej strukturze. Nie nadaje się do smarowania miękkich ciast ale do chleba itp. już tak.
* Po otwarciu rozlega się miły choć delikatny zapach orzechów i karmelu.
* Przyjemny, bardzo przyjemny, cudowny smak orzechów ze słonym karmelem, z naciskiem na każde z tych trzech słów. Doskonała ilość soli i karmelu, dominującego nad słodyczą, która jednak także jest obecna. Można podjadać łyżeczką, dodawać do różnych potraw i produktów zarówno słodkich jak i słonych.

Moja ocena: 9 na 10
Cena: 12,99 zł (choć np. dziś jest promocja i kosztują 10,39 zł)
Czy kupię znowu: Tak
Czy komuś polecę: Na pewno

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Wartość energetyczna 2143 kJ / 509 kcal na 100g.
Skład: 83% pasta z orzechów arachidowych, cukier buraczany, woda demineralizowana, sól himalajska
Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone) 38,3 g (5,1g);  
Węglowodany 27,1g w tym cukry 13,2 g;
 Białko 21,3 g; 
Błonnik 6,1g; 
Sól 0,99g;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

RESSES- PEANUT BUTTER - MASŁO ORZECHOWE creamy.

Masło orzechowe REESE'S creamy Bardzo dobre masło, inne od wszystkich maseł dostępnych w Polsce, zarówno co do konsystencji, ceny jak i...