niedziela, 1 listopada 2020

PASTA Z ORZECHÓW LASKOWYCH i PASTA MIX ORZECHÓW - KRUKAM


Pasta z orzechów laskowych i pasta mix orzechów z Krukam. Czyli czekoladowy czar!
 

Skasowałam gdzieś niestety zdjęcia pasty mix orzechów, ale... po kolei:

Obie te pasty opisuję razem, bo mają wiele wspólnego. W konsystencji obie są bardzo podobne do wszystkich past z orzechów innych niż ziemne od Krukam, czyli nieco gęstsze, bardzo przyjemne, nadające się do smarowania. Zapach mają bardzo miły. W obu na pierwszym planie są orzechy laskowe właśnie. Zapach obu przywodzi na myśl deserową czekoladę, może dlatego, że często bywa ona z dodatkiem orzechów laskowych.

Gdy spróbowałam pasty mix orzechów, zdziwiłam się dlaczego smakuje dobrą, wysokiej jakości czekoladą. Po chwili dopiero zorientowałam się, że to dlatego, że wybijają się w niej na pierwszy plan orzechy laskowe, jednak razem z pewną nutą łagodności migdałów, nerkowców tworzą przepyszną całość, która rozpływa się w ustach i kojarzy się z jakąś wyborną czekoladą. Dlatego pierwsza moja myśl to było właśnie pytanie: jaka to przepyszna czekolada miała właśnie ten smak. Zdziwiłam się podwójnie, bo przecież to pasta bez dodatku cukru więc skąd ten intensywny smak czekolady? I to nie jakiejś tam czekolady. Tylko najlepszej, rozpływającej się w ustach i po podniebieniu, wprost czaru czekolady. A tymczasem to smak wielu orzechów razem. Kto by przypuszczał, że stworzą tak doskonałą harmonię i jak firma Krukam to zrobiła, że dobrała tak dobrze proporcje???

Smak pasty z orzechów laskowych jest pełna ich wyraźnego smaku, także ze skojarzeniem czekoladowym, ale nie aż tak silnym i nie z aż taką czekoladą. Nie ma tu już tej dodatkowej łagodności, jedwabistości. Smak orzechów jest silny i przyjemny. Jednak ta pasta bardziej pasuje jako dodatek do czegoś, do pankejka, ciasta kruchego czy bułki, do ciastek lub do deserowej czekolady. Do mięsa dla lubiących te połączenia. Do pączka maple&bacon. Do gorzkiej czekolady już nie, bo wtedy dodadzą się goryczki i zabraknie nieco słodkiego złamania. Choć ja zjadłam ją po prostu łyżeczką. Na koniec podgrzałam w mikrofali i dodałam nieco cukru. Obie formy pyszne.


 
Podsumowując:
* Pasty o średnio gęstej strukturze. Nadają się do smarowania.
* Obie mają przyjemny zapach z orzechem laskowym na czele. 
* Obie można podjadać łyżeczką, dodawać do różnych potraw i produktów zarówno słodkich jak i słonych, bo są bez dodatku cukru i soli.
* Smak pasty mix orzechów kojarzy mi się z widokiem gejszy w najpiękniejszym jedwabnym kimonie. Jest w niej doskonała harmonia orzechowych smaków na czele z orzechem laskowym złagodzonym migdałem i nerkowcem. Jednak smak każdego z orzechów w składzie mogłam odnaleźć i rozpoznać mając tylko 30g słoiczek. Jest to smak przywodzący na myśl doskonałą, ulubioną czekoladę.
*  Smak pasty z orzechów laskowych także bardzo dobry. Silny ale nie przygniatającą siłą. Do podjadania i jako wyborny dodatek.
* Obie z doskonałym składem. Bez cukru i soli. 100% orzechów.

MIX ORZECHÓW:
Moja ocena: 10 na 10
Cena: 20,99 zł za 300g
Czy kupię znowu: TAK.
Czy komuś polecę: Na pewno


ORZECH LASKOWY:
Moja ocena: 8 na 10
Cena: 20,99 zł za 300g.
Czy kupię znowu: Nie
Czy komuś polecę: Tak

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Wartość energetyczna MIX ORZECHÓW 2596 kJ / 612 kcal na 100g.
Skład 100% orzechów; ziemne 25%, laskowe 25%, migdały 25%, nerkowce 25%.
Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone) 54,3 g (5,7g);  
Węglowodany 16,1g w tym cukry 4,7 g;
 Białko 21,4 g; 
Błonnik b.d; 
Sól 0g; 
Wartość energetyczna PASTA Z ORZECHÓW LASKOWYCH 2920 kJ / 698 kcal na 100g.
Skład 100% orzechów; laskowych
Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone) 69 g (3,8g);  
Węglowodany 17g w tym cukry 2,8g;
  Białko 16,8 g; 
Błonnik b.d; 
Sól 0,01g;

1 komentarz:

RESSES- PEANUT BUTTER - MASŁO ORZECHOWE creamy.

Masło orzechowe REESE'S creamy Bardzo dobre masło, inne od wszystkich maseł dostępnych w Polsce, zarówno co do konsystencji, ceny jak i...